Տարբեր ժամանակներում տարբեր մրգեր և դրանցից ստացվող տարբեր սննդատեսակներ դառնում են նորաձև, հայտարարվում են որպես առողջության հրաշալի աղբյուր: Դրանց մասին գրվում են տարբեր հոդվածներ, բլոգներ, դրանք դառնում են պահանջված տարբեր նորաձև հաստատություններում որպես կոկտեյլների բաղադրիչ, սպորտային, առողջարար սնունդ և այլն: Օրինակ՝ նուռը, կապույտ հապալասը, կամ շատ հաճախ էկզոտիկ պտուղներ, ինչպես ասենք ամազոնյան ասայի արմավը, որոնք հանրահայտ են իրենց հակաօքսիդիչ և ծերացման դեմ պայքարող հատկություններով:
Սակայն թող անակնկալ չլինի, երբ իմանաք, որ ձեզ շատ ծանոթ թթվաշ ու թարմացնող քաղցրահամով պտուղը՝ բալը, և հատկապես բալի չիրը ոչնչով չի զիջում և շատ կետերով նաև գերազանցում է շատ նորաձև ու պահանջված մրգերին:
Բալի չիրը երիտասարդության և առողջության պաշտպան
Ավելի ու ավելի հստակ և գիտականորեն հիմնավորված է դառնում այն փաստը, որ մարմնում ազատ ռադիկալներն են հանդիսանում ծերացման և հիվանդությունների առաջացման գլխավոր պատճառ, քանի որ հենց դրանք են նպաստում քաղցկեղի, սրտային հիվանդությունների, Ալցհեյմերի հիվանդության, արթրիտի և նույնիսկ կնճիռների առաջացմանը: Ազատ ռադիկալները վերահսկելու համար մարմինն օգտագործում է հակաօքսիդիչ ֆերմենտների և վիտամինների սեփական ցանցը, բայց սննդից առաջացող հակաօքսիդանտները կարող են ուժեղացնել բջիջները վնասող թթվածնային ռադիկալներին վերահսկելու մարմնի կարողությունը:
Անտոցիանինի տիպի հակաօքսիդանտները, որոնք բալին տալիս են իր հարուստ գույնը, պատկանում են ֆլավոնոիդներ կոչվող ֆենոլիկ բաղադրիչների խմբին: Եվ բուսական սննդի մեջ պարունակվող բազմաթիվ ֆլավոնոիդների մեջ անտոցիանիններն ունեն ամենամեծ հակաօքսիդային ուժը:
Բալը պարունակում է ավելի շատ անտոցիանիններ, քան մրգերի մեծամասնությունը, իսկ քաղցր կեռասի հետ համեմատ դրանց պարունակությունը բալի մեջ ավելի է 2-4 անգամ:
Գուցե կհարցնեք, "Ի՞սկ կապույտ հապալասը": Հապալասը պարունակում է շատ բարձր քանակի հակաօքսիդիչներ, սակայն սալորը, չամիչը, մուգ շոկոլադը, նուռը և ասայի արմավը հաղթում են կապույտ հապալասին: Նաև մենք չենք խոսում թարմ բալի մասին, որը հակաօքսիդիչների պարունակությամբ հավասար է կապույտ հապալասին, այլ բալի չրի մասին, որի մեջ հակաօքսիդիչները, ինչպես նաև մյուս բաղադրիչները, գերխտացված են:
Ընդհանուր առմամբ սննդի հակաօքսիդիչ կարողությունների չափման համար կիրառվում են տարբեր համակարգեր: Դրանցից մեկը, որն ընդունված է նաև ԱՄՆ Գյուղատնտեսական դեպարտամենտի (USDA) կողմից հանդիսանում է ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - թթվածնային ռադիկալների կլանման կարողություն) սանդղակը: ԱՄՆ Գյուղդեպարտամենտի (USDA) և Բրունսվիք Լաբորատորիաների կողմից իրականացրած փորձերի արդյուքնում արձանագրվել են հետևյալ ORAC արժեքները 100գ. մթերքի համար:
Մթերք | ORAC միավոր |
Բալի չիր* | 6 800 |
Ասայի արմավ | 5 754 |
Կապույտ հապալաս | 2 400 |
Սառեցված բալ | 2 100 |
Ելակ | 1 540 |
Ազնվամորի | 1 220 |
(*Բալի չրի և թարմ բալի միավորների տարբերությունը պայմանավորված է այն հանգամանքով, որ բալի մեջ պարունակվող ֆենոլները չորացման ընթացքում խտանում են):
Համաձայն ԱՄՆ Գյուղ. դեպարտամենտի հետազոտողների գնահատականների մարդը օրեկան պետք է սպառի 3000-5000 ORAC միավոր սնունդ, որպեսզի հասնի արյան մեջ հակաօքսիդացման այն մակարդակին, որն ապահովում է առողջության օգուտները: Հետևությունները և հաշվարկները թողնում ենք Ձեզ:
Բալի չիրը գլխուղեղի համար
Գլխուղեղը հատկապես զգայուն է ազատ ռադիկալներից օքսիդատիվ վնասվածքների նկատմամբ, քանի որ դրան բաժին է ընկնում մարմնի կողմից սպառվող թթվածնի 20%-ը, այն պարագայում, երբ այն կազմում է մարմնի ընդհանուր քաշի ընդամենը 2%-ը: Ուստի բալի չրի մեջ պարունակվող հակաօքսիդիչները պաշտպանում են գլխուղեղի բջիջները և նեյրոնները:
Բալի չիրը որպես առողջ քնի գրավական
Հավանաբար զգացել եք այն թմրեցնող և քնաբեր ազդեցությունը, որ հաճախ արտահայտվում է բալի հյութ կամ կոմպոտ խմելուց հետո: Դա պայմանավորված է բալի մեջ մելատոնինի առկայությամբ, որը շատ հազվադեպ է հանդիպում սննդի մեջ: Թերևս միայն ընկույզն է, որ բալի հետ միասին հանդիսանում է մելատոնինի եզակի սննդային աղբյուրներից մեկը: Մելատոնինը ուժեղ հակաօքսիդիչ է, որն արտադրվում է գլխուղեղում և կարգավորում է մարմնում կանոնավոր ընթացող գործընթացների ռիթմն ու քնի մոդելները: Բալի մեկ գրամը պարունակում է 13,5 Նգ մելատոնին:
Մելատոնինի հանրահայտ հետազոտող Ռասսել Ռեյթերը Տեքսասի համալսարանից, պնդում է որ մեկ բուռ բալ ուտելը կարող է օգնել բարձրացնել արյան մեջ մելատոնինի մակարդակը այդպիսով նպաստելով լիարժեք և հանգստացնող քնին:
Մելատոնինը նաև օգնում է պաշտպանել անոթային համակարգը, նվազեցնել բորբոքումները (հիշենք մրսած ժամանակ բալի մուրաբայով թեյը), նվազեցնել իշեմիան և վիրահատությամբ պայմանավորված ռեպերֆուզիոն վնասվածքները:
Բալի չիրն ունի նաև գիտականորեն ապացուցված այլ օգտակար հատկություններ, օրինակ՝
- նվազեցնում է վատ խոլեստերինի մակարդակը,
- մաքրում է լյարդը,
- մաքրում է աղիներում եղած վնասակար քիմիական միացությունները՝ թույլ չտալով դրանց ներթափանցել արյան մեջ,
- նվազեցում է նիկոտինից կախվածությունը ( խորհուրդ է տրվում այն ծխողներին, ոովքեր ցանկանում են թողնել ծխելը):
ՈւՇԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆ. բալի չիրն ունի ՀԱԿԱՑՈՒՑՈՒՄՆԵՐ: Այն հակացուցված է՝
- ստամոքսի խոց ունեցող հիվանդներին,
- շաքարային դիաբետ ունեցողներին,
- ստամոքսի բարձր թթվայնություն ունեցողներին:
Աղբյուրներ՝
5. Reiter RJ, Tan DX, Osuna C, Gitto E. Actions of melatonin in the reduction of oxidative stress. Journal of Biomedical Science. 2000;7:444-458.
6. Reiter RJ, Tan DX. Melatonin in plants. Nutrition Reviews. 2001;59:286-290.
8. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1750-3841.2012.02681.x
9. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2004.tb17858.x
Комментарии
Отправить комментарий